Menopauze

De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend.

De meeste vrouwen doorlopen de menopauze zonder veel ernstige verschijnselen. De menopauze is dan ook geen ziekte, maar een levensfase die elke vrouw rond 45-55 jaar meemaakt.

Veel vrouwen weten niet dat de menopauze reeds jaren vóór de laatste menstruatie, soms wel tot 10 jaar ervoor, kan beginnen.

Deze periode is de pre-menopauze en wordt in de medische wereld vaak niet (h)erkend, Anti-depressiva, slaapmiddelen of andere medicatie worden al snel voorgeschreven terwijl er andere ingangspoorten zijn om de hormonen terug in balans te brengen.

Ze beseffen soms niet dat vage klachten zoals vermoeidheid, stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid, veranderingen in het menstruatiepatroon of libido en meer specifieke klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en droge slijmvliezen eigen zijn aan de periode die de menopauze voorafgaat en erop volgt.

Deze verschijnselen zijn een signaal dat het lichaam om een kentering vraagt met verandering van levensgewoonten die alleen maar kunnen bijdragen tot een betere gezondheid en levenskwaliteit. Gezondere levensgewoonten kunnen ook latere verouderingsverschijnselen zoals osteoporose en blaasproblematiek helpen vermijden of minimaliseren.

Het is belangrijk dat de vrouw zich bewust is van de transformatie die ze meemaakt. De vruchtbare periode wordt afgesloten en dit is de start van een nieuw leven. Een leven van nieuwe vrijheden ligt in het vooruitzicht, een leven waarin oude patronen worden losgelaten. Deze metamorfose kan een grote invloed hebben op het gevoel van welbehagen en zelfbeeld van een vrouw.

Glynnis Fransen LOGO lipoid qr_.png